Antti ja Iina Amerikkaan

Antti Heikki Sauvola s. 12.1877 - k.19.2.1936

Antti Heikki Sauvola oli Kalajoella asuvien Iisakki ja Hanna Sauvolan lapsista vanhin (Antti, Nanni, Iina, Suoma, Jaakko).

Antin passitietojen   perusteella hän oli ammatiltaan konepajavaluri. Hän oli valmistunut Kalajoen Metalliteollisuus-koulusta vuonna 1894. Nuorukainen on työskennyt Friisin konepajalla. Arkistoistamme  löytyy  kuva, jossa Friisin konepajan edustajalla on kuvattu pajan silloiset työntekijät.  Silloin konepajalla työskenteli hänen isänsä ja pikkuveljensä Jaakko.

Antti Sauvola vihittiin 22-vuotiaana  10.12.1899  Hilma Johanna Matintytär Finnilän (22.5.1880- 1963) kanssa Kalajoella.

Vuonna 1900 Antti Heikki Iikanpoika Sauvolalle on myönnetty passi viideksi vuodeksi Amerikkaan Siirtolaisinstituutin passiluettelohaun tietoihin perustuen. Passin tietojen mukaan on kuulunut luterilaiseen uskontokuntaan. Samalle passille on merkittynä vaimo Hilma Johanna s.1880.  Antin isän Iisakki Sauvolan Brita-sisko oli lähtenyt Rantsilasta Amerikkaan Keweenaw Michiganiin  vuonna 1899. Myös Hilma-vaimon Finnilä-nimisiä sukulaisia oli muuttanut Amerikkaan, joiden luo nuoripari matkusti. 

Siirtolaisinstituutin matkustajaluettelo-haun avulla on selvitetty, että Kalajoelta lähtenyt nuori pari Antti ja Hilma Sauvola ovat  nousseet  Hangosta 25.8.1900 Englannin Liverpoolin lähtevään Arcturus-nimiseen laivaan määränpäänään Spokane, Washington USA.  Liverpoolista  heidät on kirjattu New England –nimisen laivan matkustajaluetteloon.  Englannista laiva  lähti  30.8. 1900  Amerikkaan Bostoniin.  Kyseisen  luettelon mukaan Antti oli 26- ja Hilma 20-vuotias, Antti on oikeasti ollut 23-vuotias.  Hilma on odottanut silloin ensimmäistä lastaan kolmannella kuulla.  Antin ammatti  on kirjattu  työläiseksi, Hilma rouvaksi.  Antin matkakohteeksi mainitaan: ”till min svåger” vaimon veljen luo ja Hilman kohdalla  ”W Finnilä bror”  osoitteeseen Spokane Washington.  Matkan hinta on ollut per henkilö 84 silloista Amerikan dollaria.
Amerikan asiakirjoissa Antin ammattina esiintyy farmer, maanviljelijä. Ensimmäinen perhekuva Amerikasta on tullut vanhemmille Iisakki ja Hanna Sauvolalle perheen esikoisen synnyttyä, eli vuonna 1900. Olga-tytär syntyi lokakuussa, joten kuva lienee joulutervehdys Antin vanhemmille. Tässä Antti on 23-vuotias. Kuvan on ottanut Rembrandt Studio, Spokane.


Antille ja Hilmalle  syntyi  kuusi lasta, kaksi tyttöä ja neljä poikaa. Alla oleva kuvakortti on
on otettu 1909 luvun lopussa (aika huomioitu Elsan syntymäajasta). Antti on todennäköisesti lähettänyt sen joulutervehdyksenä vanhemmilleen Iisakille ja Hannalle. Kuva on löytynyt Jaakko Sauvolan jäämistöstä.Vuonna 1902 Kallen syntymätodistuksessa Antin ammattina on labour, työmies.   
Tämä Jaakko Sauvolan jäämistöstä löytynyt kuva voisi olla vuodelta 1917 (arvio Elsan syntymävuotta hyväksi käyttäen). Siinä Antti olisi 40- vuotias, mikä on hyvä syy perhekuvan ottamiselle. Kuva on otettu The Wodel Studio, Spokane. Antti on seurannut isänsä Iisakin mallia viiksien muodossa.
Antin nuorin veli Jaakko Sauvola Kalajoelta kävi Amerikassa vuonna 1972 yhdessä Nannin tyttären Jenny Vitikaisen, Nannin pojan Vilhon  ja hänen vaimonsa Helvi Kilhströmin ja heidän lastensa  Karin ja Kirsin kanssa. He kävivät tutustumassa  mm. Antin raivaamaan maatilaan.  Kuvassa  myös  Antin poika  Walter. Lisäksi Jaakko tapasi Antin nuorimman tyttären Elsan. 


The Colville Examiner, 18.5.1918:
Andrew Sauvola and Victor Pajunen, Deep Cheek farmes, with their wives drove over Monday by automobile and spent the day in visiting the city stores and transacting personal business. These people are industrious in their work of developing a new and productive country and should be encourages in a large degree for their enterprise.


Seuraavassa kuvia Antin perheenjäsenten  hautakivistä, joita on onnistuttu löytämään. Apuna on käytetty valokuvia Jaakko Sauvolan jäämistöstä ja amerikkalaisia hakuohjelmia.

Jaakko Sauvola polvistuneen edesmenneen vanhemman veljensä Antin haudalla. Hän   oli 6-vuotias, kun isoveli lähti  Amerikkaan vuonna 1900. Antti eli 59- ja vaimonsa Hilma 83-vuotiaaksi.

Antti ja Hilma sekä heidän lapsistaan Eino ja Verneri ovat haudattuina yksityiselle metsähautausmaalle ”Forest Home Cemetery”, osoitteessa Northport, Stevens County, Washington. Kaikki lapset  ovat jo kuolleet. Lapsista Kalle kuoli 91- Eino  87-, Olga 82-, Walter 81-, Elsa 79-  ja Werner 55-vuotiaana. Suuri haaste on saada kirjattua seuraavaa sukupolvea!
Antti ja Hilma Sauvolan lapset :

Olga  I Sauvola myöh. Qualey 13.10.1900 -6.9.1982 oli lapsista vanhin
              -yhteisessä perhekuvassa esiintyy viulun kanssa
              -19-vuotiaana väestökirjoissa kirjattu postitoimiston virkailijaksi
              - kuulutus The Colville examiner, 28.8.1920: The following marriage licenses have been     isued: William Qualey and Olga Sauvola, both of Northport
              - vihitty vuonna 1920 William Qualey ’ n kanssa Stevensin maakunnassa
              -kuoli noin 82 vuotiaana

Carl, Earl Sanford (Kaarlo, Kalle Sanfrid)Sauvola 13.2.1902-syyskuussa 1993

Kallen syntymätodistuksessa syntymäpaikaksi on kirjattu Peacefull Valley,  rauhallinen laakso. Äiti Hilma on ollut 21 vuotias ja isä Antti 25.   Kalle on vääntynyt amerikan kielellä nimeksi Earl. Toinen nimi Sanfrid periytyy Iisakki ja Hanna Sauvolan käyttämästä Sanfrid nimestä. Kun heidän kuolleen Iikka Sangfridin jälkeen syntyi viimeinen poika - Jaakko, sai hän toiseksi nimeksi Jaakko Sanfrid.  Kalle on vihitty Eva  Geseliuksen kanssa. Pariskunnasta otettu kuva on amerikkalaisen valokuvausliikkeen arkistoista (internet). Kalle kuoli noin 91- vuoden iässä.

Elmer Einar (Eino) Sauvola 28.10.1903 -  1990
Vuoden 1930 väestökirjasta ilmenee, että veljekset Eino, Valtteri ja Verneri ovat olleet  vuokralaisena hotellissa Illinoisin osavaltiossa, siellä Cookin maakunnassa sijaitsevassa Chicagon kaupungissa. Eino  on ollut 27-vuotias. Hänen ammatikseen mainitaan ”Inspector”, tarkastaja ja työpaikaksi ”Building”, rakennus.
                     

Eino ja Kalle pikkupoikina käymässä Antin Iina-sisaren luona. 
Iinan sylissä oleva pienokainen kuoli lapsena.


Walter J. Sauvola 12.8.1905 -1986
Syntymätodistuksessa kerrotaan perheen sukunimeksi Savalla, lapselle ei siinä ole vielä annettu nimeä, kotipaikaksi 1607 Water one. Hilma on Walterin syntyessä 25- ja Antti 28-vuotias. Muita lapsia perheessä on neljä ennen tämän poikalapsen syntymää.  Vuoden 1930 väestökirjasta ilmenee, että veljekset Eino, Valtteri ja Verneri ovat olleet  vuokralaisena hotellissa Illinoisin osavaltiossa, siellä Cookin maakunnassa sijaitsevassa Chicagon kaupungissa. Valtteri on ollut 25-vuotias. Hänen ammatikseen mainitaan ”Inspector”, tarkastaja ja työpaikaksi ”Building”, rakennus.

Werner E Sauvola 21.7.1907-3.1.1962. Vuoden 1930 väestökirjasta ilmenee, että veljekset Eino, Valtteri ja Verneri ovat olleet vuokralaisena hotellissa Illinoisin osavaltiossa, siellä Cookin maakunnassa sijaitsevassa Chicagon kaupungissa. Verneri on ollut 22-vuotias. Hänen ammatikseen mainitaan Laborer, työmies työpaikaksi Building, rakennus. 

Vihitty 35-vuotiaana 15.10.1942  Marie A Aiken´nin kanssa. 
Värväytynyt 5.11.1942 Yhdysvaltain II maailmansodan  armeijan ilmavoimiin.
Koulutukseltaan lukion kolmivuotista vastaava, asiantuntemus maanviljelyyn.
162 senttinen, 70-kiloinen. 
Kuoli 55-vuotiaana, hautakivessä maininta ”PFC Army AirForces World War II”
        

Elsie Joanne  Boucher(Elsa) 10.4.1909-22.1.1989, oli lapsista nuorin.
Oli naimisissa Rickhard Boucherin kanssa.
Kuoli  79- vuotiaana.

Kuvassa, joka on otettu Jaakko Sauvolan  Amerikan vierailulla 1972, 
Elsa? vasemmalla Jaakon vieressä. Muut kuvassa ovat Kihlströmit ja 
Osmo ja Oswald Laitinen (Iinan pojat)
       
.
                                                             ******************


Iina Johanna Laitinen os. Sauvola s. 27.08.1880 - k. 1943.


Antin nuorempi sisar Iina oli lähtenyt kotoaan Kalajoelta Vaasaan piiaksi. Antin esimerkki Amerikkaan menosta houkutteli häntäkin. Siirtolaisinstituutista löytyneen laivausasiakirjan mukaan hän matkustanut New England -laivalla Liverpoolista  28.5.1903. Hän on ollut 22-vuotias, naimaton, palvelija, luku- ja kirjoitustaitoinen, kansalaisuus Finnish. Matkan määränpää on ollut veljen Antti Sauvolan luo Box 625 Spokane, Wash.  Iinan matkan maksajaksi on mainittu Antti-veli.


Hänet vihitään 18.03.1905 Adam W Laitisen kanssa (1880-1966).


Iinan ja Adamin lapsista neljä kuolee lapsena.


Kunnes kaksoset Oswald (7.10.1912- 1992) ja Osmo (7.10.1912-30.11.1982) jatkavat Iinan sukua Amerikassa.

Oswald vieraili Suomessa Kalajoella tavaten mm. äitinsä veljen Jaakon poikineen 
(kuvassa Jaakko keskellä, vas. Oswaldista lukien Pentti, Eino ja Aaro) 

*********


Valokuvat: Jaakko Sauvolan jäämistö Anja Sauvola (Hannu´s mother), Kalajoki ja Armi Juntunen

Internet: googlaukset Veikko Ojala ja Seija Saarikko


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.